התבלין שבארוחה


ראש השנה
הוא חג של חשבון נפש, הזדמנות לנסות לעשות שינוי לשנה הבאה עלינו לטובה ולצרף לחיינו מנהגים חדשים או מחודשים שישפרו את אורח חיינו. התבלינים מסוגלים לתת לנו מענה בהיותם תוספי תזונה בריאים מאוד וכמובן טעימים וריחניים. התבלינים שהיו מאוד יקרים פעם הם אחד מהסמלים של החגים, כי בחגים יש הזדמנות להתנהג כמו בן מלך, ולהשתמש בתבלינים היקרים כל כך לתיבול בעוד שבשאר השנה אין יכולת כלכלית לעשות כך.

סמלי החג הנפוצים הם תפוח בדבש, אכילת ראש דג, תנובת הרימון אך בעדה החרדית מוכרים סמלים שונים לחג: עלי סלק או תרד-שיסתלקו אויבנו; תמר מיובש או טרי- שייתמו אויבינו, מאכלי כרישה- שיכרתו אויבנו. החלטנו להעניק תיבול מיוחד למנהגי החג שיוספי טעמים, צבעים, ריחות ובריאות לארוחה המסורתית.

מנהג אכילת תפוח בדבש- זה הזמן לחדש את המנהג המסורתי והכניס בריאות וטעמים חדשים למנהג זה. הוספת כפית קצח כתוש לשליש כוס דבש תיצור לנו דבש משודרג ובריא מכיוון שנוכל להרוויח את סגולות הקצח- שומר על הלב, מסייע לנשימה ועיכול, מגביר ריכוז וזיכרון ומטפל ברמות סוכר גבוהות בדם.

ראש דג- חיוני בשולחן החג מהיותו סמל ל"ראש" אלו ראשי תיבות של "לעשות רצון אבינו שבשמים". את הדג ניתן לעשות מתוק כמנהג אשכנז או מתובל. 2 המלצות מרכזיות לגבי הדג: ממליצים להוסיף לדגים בחג ובכל השנה שלאחריו את תבלין הסומק. סומק הוא תבלין חום/אדמדם, לפני הטחינה שלו הוא ניראה כמו אשכול ענבים קטנים, פירותיו מופיעים בראש השנה ושמו בעברית אוג הבורסקאים. שמו הערבי סומק בא מהמילה סמאק שזה דגים בערבית ואכן הוא תבלין הדגים והבשר, מוסיף להם טעם וריח אך וגם בעל יכולת לרכך את הבשר. בנוסף ממליצים לשינוי ורענון טעם הדג המסורתי להכין דג מתובל עם פפריקה מעושנת, הטעם הייחודי של הפפריקה המתקבל לאחר תהליך העישון, הצבע העז מוסיף לדג או לחריימה ערך בריאותי. הפפריקה עשירה בויטמין C2! כפיות פפריקה ביום מעניקות את רמת הויטמין C הרצויה למשפחה שלמה!!

הרימון- הוא אחד מסמלי החג המרכזיים, ומעניק המון בריאות ושפע, נמליץ לשתות כוס מיץ רימונים סחוט טרי הנסחט במקום. נוגדי החמצון ברימון מונעים גם חמצון ושקיעה של כולסטרול בדפנות כלי הדם ונמצאים בעיקר במחיצות הפנימיות של הרימון ולכן חשוב מאוד למחוץ אותן יחד עם הגרעינים, לאחר שנגמרת עונת הרימונים עיברו לכוס יין יבש אחת ליום (טוב, שתיים....) גם ביין האדום נמצאים נוגדי חמצון השומרים מטרשת. המלצתינו המיוחדת לחג היא למעשה לשלב את יין הרימונים בתבשילי הבשר או הבקר.

עוף ברימונים

מצרכים:
1 עוף שלם מחולק ל-8
1 כוס מיץ רימונים – סחוט טרי
1 רימון מפורק לגרגירים
1 בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כף פפריקה מעושנת
רוזמרין
שמן זית
קמח
מלח/פלפל

אופן הכנה: מקמחים את נתחי העוף ומשחימים בסיר בינוני כבד עם שמן חם.מוציאים את הנתחים המושחמים לצלחת ובאותו הסיר מטגנים את הבצל עם הרוזמרין עד להזהבה. מחזירים לסיר את נתחי העוף והמיצים שהפרישו לצלחת. מערבבים ומוסיפים חצי מכמות מיץ רימונים, פפריקה, מלח ופלפל. מבשלים עד שהנוזלים מתאדים כמעט לחלוטין. מוסיפים את החצי השני של מיץ רימונים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים שלושת רבעי השעה בסיר מכוסה, כאשר מדי פעם הופכים את נתחי העוף.בתום הבישול מוסיפים את גרגרי הרימון. ממתינים עשר דקות לפני ההגשה לשולחן.

הפחמימות של ראש השנה- את תפוחי האדמה/ האורז/ הקינואה אנו ממליצים לתבל בכל דרך אפשרית וישנן אין סוף ואריאציות לשילובים אשר יעניקו מגוון טעמים מיוחדים ועזר למערכת הגוף לעכל את הארוחה: עשבי תיבול, כורכום, כמון, זרעי כוסברה, זרעי קימל, תערובת חוויא'ג למרק וזאת כדי ליהנות מיכולתם להרפות את השריר החלק בדופן המעי ולהפיג גזים וכאבי בטן.

בצלצלים ממולאים מתקתקים ברוטב רימונים

מצרכים:
10 בצלים גדולים
3 כוסות אורז/ קינואה לבנה
200 גר' תערובת קינואה של נועה של חוות דרך התבלינים
צרור פטרוזיליה טרייה
מלח/ פלפל
1 כוס מים
1/2 בקבוק יין רימונים מתוק/ חצי ייבש

אופן הכנה: קולפים בצלים וחורצים בהם חתך עד חצי. מבשלים את הבצלים עם מים ומלח למשך 15-20 דק'.
בסיר נפרד מבשלים 3 כוסות אורז או קינואה עם תערובת קינואה של נועה למשך 15 דק'.
האורז/ קינואה להיות 3/4 מוכנים.
מקררים את הבצלים ובעדינות מקלפים את השכבות. לוקחים שכבה אחת ומניחים במרכזה כף אורז עם התערובת. מגלגלים בעדינות וחוזרים על הפעולה עד לתום שכבות הבצל.
בסיר רחב מניחים צרור עלי פטרוזיליה, עליהם מניחים את הבצלים המגולגלים הממולאים בצפיפות. מניחים על האש ומוסיפים את הנוזלים. מבשלים על אש נמוכה למשך 20-30 דק'.

חריף זה לא רק מרור וחזרת- לא רק בראש השנה גם בכל השנה מומלץ מאוד לאכול חריף על בסיס קבוע, את החריפות ניתן להשיג ע"י הוספת פפריקה חריפה למאכלים ו/או תערובות המכילות חריפות כמו סחוג, עריסה, פלפל צ'ומה ועוד. מה הרווחנו? תמיכה במערכת החיסון, תמיכה במערכת העצבים, תמיכה בכלי הדם שיפור העיכול ושמירה מתמדת על תאי הריר שנמצאים במעי. בניגוד למה שמקובל חריפות תסייע בסופו של דבר לכיבי עיכול (אולקוס) למרות שבהתחלה צריך לצרוך מעט ולסבול מעט כאבים עד שצמיחת תאי הריר תתחדש והכיב יחזור לאיתנו.

חריף זה בריא!! מתכון לסחוג יבש:

300 גר' זרעי כוסברה
100 גר' שטה שלמה
100 גר' עלי כוסברה מיובשים
60 גר' הל ירוק שלם
60 גר' מלח ים אטלנטי
60 גר' שום גבישי
טוחנים את כל המרכיבים יחדיו ליצירת סחוג יבש אותו ניתן לשמור למשך שנה. כאשר רוצים להשתמש בסחוג יש לערבב את הכמות הרצויה עם שמן זית ולערבב היטב לכדי משחה אחידה- סחוג רטוב.

נכתב ע"י אבי ציטרשפילר
תבלינאי והרבליסט, הבעלים של "חוות דרך התבלינים", מעביר קורס "סודות מן השדות" בקמפוס ברושים באוניברסיטת תל אביב.
מועד פתיחת הקורס הקרוב: 16.10.12
קורס לשגרת הבריאות הביתית בן 9 מפגשים מרתקים.
למידע ולהרשמה: 03-6411961 מחלקת ייעוץ והכוונה קמפוס ברושים.

חדר כושר
חדר כושר
חוגים
חוגים
אזור מנויים
אזור מנויים
צור קשר
צור קשר
בריכות שחיה
בריכות שחיה
פילאטיס מכשירים
פילאטיס מכשירים
מערכת שעות
מערכת שעות
המתקנים שלנו
המתקנים שלנו
סטודנטים
טיפ בריא
עבור לתוכן העמוד