ספורטאים וטבעונות-האם זה אפשרי?

ספורטאים וטבעונות: האם זה אפשרי?

ביצים. סטייקים. דגים. דורות של ספורטאים גדלו על המיתוס שכדי באמת לנצח בכל ספורט שהוא, חייבים לאכול חלבון מן החי ובכמויות.

אך היום, עם המודעות ההולכת וגוברת לטבעונות, יותר ויותר ספורטאים ידועים דוגלים דווקא בטבעונות.

המעניין הוא, שלא מדובר רק בספורטאים מסוג אתלטיקה מסוימת, אלא בשורה של ענפי ספורט שונים.

קחו לדוגמא את מייק טייסון, המתאגרף המיתולוגי (אך גם הבעייתי ביחסו לנשים). הוא טבעוני אדוק.

קרל לואיס – אצן עבר ידוע, מאמין שהוא הצליח דווקא הודות לטבעונות. פיונה אוקס  כוכבת  מרתונים,

סקוט ג'ורק המתאמן 8 שעות ביום לאולטרה מרתונים, וגם קנט סקוט כוכב של אולטה-מרתונים,

מודים שמאז שעברו לטבעונות, ההישגים והביצועים שלהם (ריצה מעל 100 מייל) עלו פלאים.

טים ון אורדן, זוכה פרס ראשון במספר בתחרויות ריצת אקסטרים בהרים  טוען שהטבעונות ורו-פוד הם הסיבות להצלחתו אפילו בגיל 40+.

 

אז מה כן צריך לדעת על טבעונות וספורט?

העיקר הוא האיזון!

 

ספורטאים שלא ניזונים ממוצרים מן החי חייבים להקפיד לאכול מגוון מזונות בריאים.

מלבד פירות וירקות, מומלץ לספורטאים טבעוניים לאכול בין היתר גם קינואה,

אורז חום, אגוזים, טמפה, טופו, חמאת בוטנים וחמאת שקדים ללא תוספת סוכר, קטניות ואפונה.

 

לפני תחרויות:

 עדיף לבחור מזונות עם פחות סיבים תזונתיים כדי למנוע להצטברות של  גזים בקיבה.

אם נוסעים לתחרויות רחוקות מומלץ מאד לקחת פירות יבשים, ענבים, קופסאות קטנות של רסק תפוחים

ואנרג'י בר תוצרת בית (יש להימנע מהקנויים שמכילים בעיקר סוכרים). וכיו'.

ומה עם הרכיבים שאנו רגילים לקבל ממזון מן החי?
אפשר גם למצוא אותם בעולם הצומח. הנה דוגמאות:
ברזל: ישנם שני סוגים של ברזל, אחד (HEME-IRON) מקורו במזון מן החי והשני NON-HEME IRON, שנספג פחות טוב מברזל מהחי.

לכן, על ספורטאים ובמיוחד נשים שמתעסקות בספורט, לוודא שהן אוכלות דגנים מלאים, ירקות עלים, תאנים, עדשים וקטניות אחרות יום-יום.

בכדי לשפר ספיגת ברזל, כדאי לצרף לארוחה מקור של ויטמין C כמו פירות הדר או פלפלים אדומים.

חלבון מלא: חלבון מלא פירושו חלבון שמכיל את כל 9 חומצות אמינו החיוניות שאדם צריך לחדש יום יום.

בעוד שקרניבורים יכולים לקבל חלבון מלא  ממוצרים מן החי (ביצים, בשר, דגים,מוצרי חלב, עוף) , טבעונים יכולים להשיג חלבון מלא מקינואה או סויה

או שילוב בין דגנים וקטניות ו/או זרעים (חמניות, צ'יאה,שומשום וכיו') ואגוזים יוצרים חלבון מלא.

סידן: אפשר להעשיר הן התפריט של הספורטאי בסידן עם חלב שקדים, מולסה, טחינה, ברוקולי, קייל, לפט, וטופו בתוספת סידן.

אבץ: נמצא בקטניות, אגוזים וזרעים, מוצרי סויה ובורגרים מסויה.

יוד: במקום בדגים ופירות ים, אפשר למצוא יוד במלח מעושר ביוד ואצות ים, כמו קומבו.
מגנזיום: קטניות, דגנים מלאים, ירקות עלים, אגוזים וזרעים.

ויטמין  B12:  דגנים מלאים, טופו, אגוזים, זרעים, בננות, אספרגוס, אבוקדו ודבלים.

החדשות הטובות הן, שלא חייבים לאכול חלבון מלא בכל ארוחה!

מספיק לאכול את האלמנטים שמרכיבים חלבון מלא במשך היום.

מצד שני, טבעונים כן צריכים לדאוג לאספקת 12B הנמצא רק במוצרים מן החי.

ישנם מזונות מאושרים ב-12B אך אפשר לקחת אותם גם כתוסף מזון.

לבריאות ובהצלחה!

כותבת הכתבה פיליס גלזר, מנחת סדנת "טבעוני מפנק לספורטאים"

בהפנינג "לחיות נכון" – בריאות תזונה וספורט לכל המשפחה שיתקיים בסוף השבוע שבין 30.4-2.5

כאן במרכז הספורט

 

להרשמה לחץ כאן

 

חדר כושר
חדר כושר
חוגים
חוגים
אזור מנויים
אזור מנויים
צור קשר
צור קשר
בריכות שחיה
בריכות שחיה
פילאטיס מכשירים
פילאטיס מכשירים
מערכת שעות
מערכת שעות
המתקנים שלנו
המתקנים שלנו
סטודנטים
טיפ בריא
עבור לתוכן העמוד