בואו נדבר קצת על חרדות. חרדה היא תגובה טבעית של הגוף, שמתעוררת מול סכנה או איום. לעיתים מדובר באיום אמיתי, אך במקרים רבים מדובר במחשבות לא רציונליות, כלומר תחושת פחד שאינה תואמת את הסכנה הממשית הנשקפת לאדם. רובנו מתמודדים עם חרדות. ישנם הסובלים מחרדות כרוניות אך רובנו סובלים מחרדות המושפעות ממצבנו הסביבתי. לדוגמא כשאנו הופכים הורים לראשונה, מתחילים תקופת מבחנים בלימודים, כאשר אנו עומדים לפני החלטות גורליות או נחשפים לחדשות ומה שמתרחש סביב. שיעור חרדה גבוה מגביר את הסיכון של האדם להפרעות פסיכיאטריות שונות כמו דיכאון ועלול גם להוביל למצב של סוכרת ולבעיות קרדיווסקולריות והרשימה עוד ארוכה.
המצב האירוני הוא שלפי מחקרים, אדם במצב חרדתי נוטה להיות פחות פעיל פיזית, דבר ההפוך לגמרי מהפתרון הלא-רפואי הטוב ביותר שיש לנו למניעה וטיפול בחרדה – פעילות גופנית וספורט.
John J. Ratey MD הוא פרופסור קליני, חבר לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של הרווארד ומומחה בעל הכרה בינלאומית לנוירו פסיכיאטריה מתאר –
“כפסיכיאטר שחוקר את ההשפעות של פעילות גופנית על המוח, לא רק ראיתי את המדע, ראיתי ממקור ראשון כיצד פעילות גופנית משפיעה על המטופלים שלי. מחקרים מראים שפעילות גופנית אירובית מועילה במיוחד. רכיבה פשוטה על אופניים, שיעור ריקוד, או אפילו הליכה מהירה יכולים להיות כלי רב עוצמה עבור אלו הסובלים מחרדה כרונית. פעילויות כאלה עוזרות גם לאנשים שמרגישים עצבניים וחרדים יתר על המידה לגבי מבחן קרוב, מצגת גדולה או פגישה חשובה.”
מחקרים רבים יצאו בנושא השפעת הפעילות הגופנית על מצבי חרדה, במיוחד אחרי מגפת הקורונה שפקדה אותנו אי שם ב- 2020 . חוקרים כתבו כי ההשפעות של פעילות גופנית על התסמינים של דיכאון וחרדה ברות השוואה לטיפולים פסיכולוגיים וטיפולים תרופתיים. בעקבות הממצאים החוקרים ממליצים להתייחס לפעילות גופנית כחלק מרכזי בטיפול למצבים נפשיים שונים. חשוב לציין כי אף שלא מדובר בתחליף לעזרה מקצועית, פעילות גופנית היא אמצעי יעיל ומועיל להתמודדות עם חרדות.
אז למה בעצם פעילות גופנית מסייעת להקל על החרדה?
- עיסוק בפעילות גופנית מסיט אותנו מעצם הדבר שאנו חרדים ממנו.
- הזזת הגוף מפחיתה את מתח השרירים ובכך מפחיתה את תחושת החרדה.
- העלאת קצב הלב מגבירה את הזמינות של נוירוכימיקלים חשובים נגד חרדה וכך משפיעה על המוח בעזרת הפרשת חומרים שמשפיעים על העצבים שלנו.
- פעילות גופנית עוזרת לשלוט על אמיגדלה (Amygdala) הנמצאת במוחנו ומעורבת בתהליכי בקרה רגשיים הקשורים לרגש הפחד.
- פעילות גופנית באופן קבוע בונה משאבים המחזקים את החוסן נגד רגשות קיצוניים וסוערים.
ולסיכום – נפש בריאה בגוף פעיל 😊
מרכז הספורט פתוח עבורכם ומזמין אתכם לשמור על שיגרת בריאות ולהזיע את החרדה והפחדים החוצה.