banner

מיתוסים מעולם המים

קטגוריה:
על ידי מיה מינסטר שגב

האם באמת חייבים לשתות?! מה גורם לנו לאבד הכי הרבה נוזלים? האם בחורף אפשר לשתות פחות מאשר בקיץ? האם כדאי לוותר על שתייה במהלך אימון? ועוד …

גופנו אמור להכיל לפחות 60% נוזלים, כלומר יותר מחצי ממנו מים. רוב תהליכי החיים המתרחשים בגופנו דורשים סביבת מים. סביבנו השמועות גועשות, האם כן לשתות או לא, מה מומלץ, כמה ומתי.

בכתבה זו נבדוק ואף נפריך במידת הצורך מיתוסים שדבקו בנו לאורך השנים הקשורים לעיתוי, כמות והמלצות לשתיית מים.

1. אם לא צמאים לא חייבים לשתות

לא נכון (אבל עם כוכבית *)

הכל מתחיל ותלוי בתזונה שאנו צורכים במהלך היום. אם התזונה שלנו מבוססת ברובה המוחלט על ירקות ופירות, כנראה שלא נחוש צמא וסביר להניח שלא נצטרך כלל לשתות לאורך היום, כיוון שתכולת המים בירקות ופירות גבוהה מאוד. לדוגמה: מנת פרי אחת (תפוח) תספק לגוף כחצי כוס מים.

לעומת זאת, אם התזונה שלנו רגילה, כנראה שכן נצטרך להוסיף מים בשתייה.

טיפ חשוב הוא שבדרך כלל כאשר אנו לא שותים, תחושת הצמא הולכת ופוחתת ולהיפך, ככל שנשתה בכמות נכונה יותר לגופנו כך הגוף יאותת לנו על צמא כאשר יחוש מחסור מתהווה של נוזלים בגוף.

לסיכום: אם לא חיים על ירקות ופירות כתזונה בלעדית, כן צריכים לשתות וככל שנשתה יותר כך הגוף יאותת יותר על צמא.

2. בקיץ צריך לשתות יותר מאשר בחורף כיוון שמאבדים הרבה נוזלים בזיעה כשחם.

לא נכון

הגוף שלנו מאבד נוזלים דרך מתן שתן וצואה, דרך זיעה ודרך הבל פה (דיבור, התנשפות וכדומה). בקיץ אולי מזיעים יותר, אך גם בחורף אנו מאבדים הרבה נוזלים בעזרת ייבוש מכל מקורות החימום שיש סביבנו. רובנו נוטים לחשוב כי מרבית הנוזלים אובדים בהזעה אך למען האמת האיבוד הגדול ביותר הוא דרך נשימה והבל פה. אם כך, למעט אנשים שמדברים המון בקיץ, ובחורף לא מוציאים מילה, רובנו מדברים באותה מידה בחורף ובקיץ ולכן גם מינון השתייה אמור להיות זהה בשתי העונות.

לסיכום: שותים את אותה כמות מים בחורף ובקיץ.

3. שתייה בזמן הארוחה מפריעה לתהליך עיכול

לא נכון

קיימת אגדה אורבנית שלפיה מי ששותה עם הארוחה מדלל את מיצי העיכול או מיצי הקיבה ולכן העיכול יהיה פחות טוב. למעשה, יש לנו בקיבה חומצה כל כך חזקה שביחס לנפח הקיבה כל כמות שנשתנה לא תגרום למיהול דרמטי שיכול להזיק לתהליך העיכול.

4. מומלץ לשתות עם הארוחה?

לא נכון

אז מה כן מפריע בשתייה עם האוכל אתם שואלים? שתייה בסמוך לארוחה, אפילו רק דקה לפני שמתחילים, לא מפריעה לכלום, ולהפך, מחקרים שיצאו לאחרונה הראו כי שתייה של כוס מים לפני הארוחה סייעה לתחושת שובע וכך בעקיפין להורדת משקל בטווח הארוך.

שתיה עם אוכל או מיד לאחר הארוחה יכולה להפריע מכיוון אחר לגמרי. היא למעשה מגדילה את נפח הקיבה, בתנאי כמובן שאנו מתכוונים לארוחה מלאה ולא לפרי עם שקד, ואז “הסכנה” היא שנצטרך לאכול יותר בפעמים הבאות על מנת לשבוע.

לסיכום: ניתן לשתות לפני האוכל, לא מומלץ לשתות עם הארוחה ולא כשעה לאחר מכן.

5. האם יש דבר כזה “יותר מדי מים”?

כן

הדבר נקרא “הרעלת מים” וכן, יש דבר כזה. כאשר נשתה יותר מדי מים נגרום למיהול מלחים וחומרים חיוניים בדמנו. אם הדילול גבוה מדי ניתן להגיע ממש לסכנת חיים עד לסכנת מוות.

לסיכום:  בכל דבר צריך איזון, גם בשתיית מים. לכן, שתו מים בכמות המותאמת לגופכם.

לסיכום,

מים חשובים ביותר לגופנו וחיינו, לא צריך מהם יותר מדי וגם לא מעט מדי, הכל במידה. עם זאת, חשוב לזכור כי הראש הוא האיבר הראשון המאותת על מחסור בנוזלים בגוף. זה יכול להתחיל מתחושת יובש בשפתיים או בגרון ולעבור לכאב או לחץ בראש.

בכל מקרה, המדד האישי שאני ממליצה לכל אחת ואחד להתייחס אליו הוא צבע השתן שאמור להיות צהבהב שקוף אם שתיתם מספיק וצהוב כהה עד כתום אם לא שתיתם מספיק.

זכרו שגם בחורף, אם אתם מאלה שמדברים בכמות זהה בחורף ובקיץ, יש צורך לשתות למרות שפחות מרגישים צורך.

רב הנסתר על הגלוי ואנו הרבה פעמים מושפעים ממשהו ששמענו ממישהו. כדאי ומומלץ לבדוק דברים לעומק.

רוצים לבנות תפריט המותאם לכם אישית? מוזמנים אלי להתאמת תפריט ולתכנית מעקב כוללת במרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב.

בהצלחה!

מיה מינסטר שגב

הכותבת, מיה מינסטר שגב, דיאטנית קלינית RD, דיאטנית הבית של מרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב, מרצה לתזונה ולאימון, חוקרת ומקדמת אורח חיים בריא באקדמיה, בפגישות פרטניות ובסדנאות קבוצתיות.

צריכים תמיד להיות בהיכון? הרשמו לניוזלטר של המרכז

כל הטיפים, כל האירועים, כל הכתבות, כל מה שקורה במרכז, חוגים, פעילויות ועוד

    אני רוצה להגיע ליום ניסיון

      עלות יום ניסיון 100 ₪ - תוחזר ברכישת מנוי

      page loader
      נגישות