בריאות טובה מתחילה מהשלד!
כל פעוט יודע כי הגוף בנוי מעצמות שהן בעצם התשתית של הגוף והן מגנות על אברים חשובים כמו הלב והריאות, המוח ועוד. העצם כמו כל איבר בגוף, היא רקמה דינאמית. היא כל הזמן עובדת ומתחדשת, יש בגוף תאים שתפקידם לבנות עצם ותאים שתפקידם להרוס את העצם – מה שמאפשר לה להתעצב לפי הצורך ולפי הכוחות שפועלים עליה.
כשאנחנו צעירים התאים הבונים עובדים במרץ ויותר מהתאים שהורסים ואנחנו גם גדלים וגם צוברים מסת עצם שמגיעה לשיא שלה מה שנקרא Pick Bone Mass לקראת גיל 30. החל מגילאי ה30 בואך ה 40 המאזן מתהפך לרעתנו ומתחיל תהליך של איבוד עצם. המבנה והארכיטקטורה של העצם מתחילה להשתנות. אם התהליך מקבל משנה מרץ ועובר סף מסוים כל מבנה העצם מאבד את עמידותו והופך חשוף יותר לשברים – מצב זה נקרא אוסטאופורוזיס. ואם התהליך הזה עובר סף מסויים הארכיטקטורה הזו מאבדת את העמידות שלה וחשופה יותר לשברים – זה מה שנקרא אוסטיאופורוזיס.
את האוסטופורוזיס מחלקים לשני מצבים – מצב ראשוני ושניוני.
אוסטיאופורוזיס ראשוני הוא התהליך המוכר לנו שקורה לאחת מכל שלוש נשים לאחר גיל המעבר, כיוון שהתאים הבונים את העצם תלויים מאוד בהורמון האסטרוגן וההורמון הזה יורד בצורה דרסטית בגיל המעבר. זו הסיבה שאנחנו רואים בעיקר נשים שסובלות ובעיקר לאחר גיל 55.
המצב השניוני הוא מצב שקורה בעקבות תזונה לקויה בגיל הילדות וההתבגרות, שימוש כרוני בתרופות מסוימות, או לאחר מחלה אונקולוגית.
אז איך יודעים שיש אוסטיאופורוזיס? זו הבעיה העיקרית במחלה זו – היא מאוד שקטה ולא כואבת. הרבה נשים מגלות שהן סובלות רק לאחר השבר הראשון.
שמרו על העצם שלכן!
לאחר גיל 55 יש להיבדק כדי לקבוע מה מצב העצם בנקודת ההתחלה, מיד לאחר הפסקת הווסת ולעקוב מדי שנה או שנתיים. הבדיקה נקראת Dexa. זהו מכשיר רנטגן מיוחד המספק קריאה של העצם הספוגית שהיא זו שנפגעת באוסטיאו׳ וממקם את התוצאה לעומת ההתפלגות באוכלוסייה וכך תדענה אם העצם שלכן נמצאת בטווח הנורמלי או רחוק ממנו.
זהו המדד העיקרי שנבדק כיום, אך ידוע שיש עוד פרמטרים שמשפיעים על הסיכון לשברים, כגון איכות העצם ולא רק צפיפות העצם. זו הסיבה שאישה עם צפיפות עצם בינונית יכולה עדיין לשבור חוליה, או צלע או מפרק ירך ולכן ההנחיות לפעילות גופנית לדוגמא הן זהות לכל מצב של ירידה בצפיפות העצם ולא רק במצבים החמורים.
כיצד מטפלים באוסטיאופורוזיס?
בראש ובראשונה אורח חיים- שינוי תזונתי ופעילות גופנית בהנחיית דיאטנית ומאמנים מוסמכים.
בנוסף ישנם טיפולים תרופתיים ייעודיים להגברת פעילות התאים הבונים עצם או להפחתת פעילות התאים ההורסים עצם ושימוש בתוספי תזונה כמו סידן בשילוב עם ויטמין די שעוזר בספיגה.
רוצים לדעת איזו פעילות מתאימה לאוסטאופורוזיס? בואו אלינו לסטודיו!