עודף משקל, אחוזי שומן גבוהים מהממוצע, התמודדות עם מחלות נפוצות (כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, אוסטאופרוזיס, סרטן, אוסתאוטריטיס ועוד), עם או ללא סיבה לכך, בעיות בתנועתיות היומיומית, טווחי תנועה מוגבלים, ירידה חדה ברמת הטסטוסטרון אצל גברים, ויטאליות (חיונייות) ירודה ודיכאונות – כל אלו מהווים רק רשימה חלקית של בעיות רפואיות ותפקודיות שונות השכיחות בגיל המבוגר/הקשיש.
בשנים האחרונות תוחלת החיים עלתה באופן ממשי וכיום ניתן להבחין במספר לא מועט של קשישים שחצו את גיל ה-90. בתוך כך, מעניינת העובדה שתוחלת חיים ארוכה אינה נמצאת בהלימה במקרים רבים עם איכות חיים. רבים מהמבוגרים במצב בריאותי ותפקודי שטעון שיפור.
הסיבות לכך הן רבות ולהלן העיקריות שבהן:
1. אי-ביצוע פעילות גופנית כלל או ביצועה במינונים ועצימות לא מספקים
ידוע שביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע באופן מושכל מפחיתה את הגיל הפיזיולוגי ותורמת לתפקוד טוב יותר של מערכות הגוף השונות. ההמלצות של ארגוני הבריאות העולמיים משתנים מעת לעת אך המסר העיקרי הנו שעלינו להיות פעילים גופנית 4-6 פעמים בשבוע ובהיקף ועצימות מתאימים.
2. תזונה
בשנים האחרונות מבחר המזון עצום (לדוגמה בסופרמרקט ממוצע בארצות הברית יש כ- 300,000 מוצרים) והבחירה במזון המתאים לתפקוד גופני תקין- לא קלה. קיים ידע חסר בכל הנושא לתזונה נבונה המתאימה לאדם באופן ספציפי בכלל ובגיל המבוגר-בפרט, או אז יש לכך השלכות שליליות כמו עלייה באחוזי שומן שינוי בהרכב הגוף, שינוי לרעה בהרכב הדם, (כולסטרול, טריגליצרידים וכדומה) מחסור בויטמינים ומינרלים חיוניים ועוד.
3. מצב רוח ירוד ודיכאון
משפיעים לרעה על התפקוד הגופני. חלה עלייה בהורמוני לחץ שונים ולכך השלכות מהותיות על אורח החיים, לרבות הרגלי האכילה. למותר לציין שחלק מהאנשים מגיבים באכילה מופרזת וחלק דווקא מאופיינים בחוסר תיאבון ובמקרים מסוימים אף עולה הסיכוי ללקות באנורקסיה.
4. חילוף חומרים ירוד (BMR)
בשל אורח החיים הסדנטרי (יושבני) האופייני בגיל המבוגר חלה ירידה מהותית בחילוף החומרים ומנקודה זו הדרך להשמנה משמעותית- קצרה.