פעמים רבות אנו משקיעים מאמץ באימונים, אך התוצאות המיוחלות מסרבות להגיע – אנו מרגישים “תקועים” ולעיתים אף עולים במשקל וחשים שאנו מקבלים פידבק שלילי מגופינו.
מצב זה גורם לאכזבה, תסכול ולירידה במוטיבציה המגיעה לעיתים עד כדי נטישת תכנית האימונים לחלוטין. סביר למדי שהסיבה לתוצאות אלו קשורה לחוסר התאמה בין המזון שאנו צורכים, הרכבו וכמותו, לבין צרכי הגוף.
לכל אחד מאיתנו ישנה ישות גופנית אינדיבידואלית שלה פרמטרים משתנים הכוללים בין היתר, את הגיל, המין, המצב הבריאותי, הגובה, הרכב מסת הגוף וכן את הכושר הגופני הבסיסי.
נתונים אישיים אלה מכתיבים את התזונה הנדרשת על מנת להשיג את היעדים שהצבנו לעצמנו ולמקסם את תוצאות האימונים. לשם הצלחת האימון והשגת תוצאות, חייבת להיות התאמה בין כמות הקלוריות והחלבונים הנחוצה לגוף לבין הצריכה בפועל.
לשם כך רצוי להתייעץ עם מומחה לעניין או לפחות לקבל הכוונה ומסגרת תזונתית. זכרו כי עודף בצריכת הקלוריות יתבטא בהשמנה גם אם תקפידו על אימון ופעילות ולמעט ספורטאים מקצועיים ומספר בני מזל, אנו פשוט נוטים לאכול יותר מאשר אנו באמת צריכים.
בנוסף לבקרת התזונה, אימוני כח הם מפתח להרזיה ולשיפור בהרכב מסת הגוף, בדרך של העלאת מסת שריר וניצול שומן.
בניגוד לאמירה שנשמעת פעמים רבות, גם בקרב מתאמנים – שומן אינו הופך לשריר ושריר אינו הופך לשומן – אך בתנאים מתאימים נוצרים חילופי מסה: עליה של מסת שריר וירידה בכמות השומן. דווקא לבעלי עודף שומן יש פוטנציאל גבוה יותר לפיתוח שרירים מאשר לבעלי אחוז שומן נמוך, שכן אלה חייבים לתמוך את עצמם בעודף קלורי, בעיקר של פחמימות, בכדי לבנות שרירים. דבר זה כרוך לעיתים בפיטום עצמי ובהשמנה שלא לצורך ועלול לגרום לחוסר נוחות הנובעת מאכילת יתר שאינה טבעית לגוף. לעומת זאת, לבעלי עודף משקל יש הזדמנות “להרוויח פעמיים” – הן בהרזיה והן בבניית מסת שריר: יצירת גירעון קלורי (דיאטה) במהלך תקופת האימונים וצריכה מספקת של חלבון (1.5-2 גרם חלבון לקילוגרם גוף), יביאו לצמצום כמות השומן בגוף כתוצאה מניצולו לשם יצירת אנרגיה, ובמקביל להעלאת מסת השריר ועיבויה.
לקראת הקיץ, נצלו את הזמן לחשבון נפש (קלורי) ולבחינת מאזן התזונה והאימונים שלכם ואל תהססו לפנות ולבקש הכוונה מקצועית מהגורמים בשטח.
הכתבה מאת בני פריג, מאמן כושר במרכז הספורט