כמה פעמים אנחנו בוחרים לוותר על כריך ובוחרים במקומו יוגורט עם גרנולה?
רובנו עושים זאת מתוך הבנה שגרנולה ככל הנראה תהווה תחליף בריא, מזין ובעל ערך קלורי נמוך יותר, האמנם?
בכתבה זו נברר “כמה עולה לנו” לאכול סוגים שונים של מזונות וכיצד ידע זה יכול לסייע לנו לבחור את המזונות הנכונים ביותר במידה הנכונה
הידעתם?
בסלט ירקות “דיאטטי” אותו נתבל בעזרת 4 כפות שמן זית איכותי בסיבוב ספירלה מתון או בשתי וערב, נקבל, רק מהרוטב של השמן, בסביבות 500 קק”ל שהן שוות ערך לארוחה גדולה ומזינה או לכ -6 (!!!) פרוסות לחם רגיל.
נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה אכלתם 6 פרוסות לחם בארוחה ולצידן עוד ארוחה מלאה. ייתכן שמעולם זה לא קרה, אך האפשרות של אכילת ארוחה מלאה ומזינה ולצידה סלט מתובל בשמן לימון ומלח כנראה כבר התרחשה לא פעם.
בואו נבדוק עוד מזונות ונשווה אותם לפרוסות לחם או לכפיות שמן כדי לכמת את הערך הקלורי שלהם במנות של מזון זמין ומוכר לנו.
רגע קטן לפני שנתחיל, חשוב שנבהיר פרט חשוב: אין כאן כוונה לגרום לכם, הקוראים, לא לצרוך יותר שמן או לחם חלילה, הכוונה היחידה היא השוואת מזונות מוכרים ויומיומיים וכימות שלהם למזונות מוכרים כמו לחם ושמן.
תחזיקו חזק, מתחילים:
נתחיל בדוגמה בתחילת הכתבה:
נדבר על כריך משתי פרוסות לחם מלא, מריחת ממרח זיתים או גבינת שמנת, חביתה, פרוסות עגבנייה ועלי חסה. נקבל מכריך כזה ערך קלורי של 360 קק”ל. שזה שווה ערך ל 4.5 פרוסות לחם או למעט יותר מ 7 מנות שמן.
בהשוואה למנה של יוגורט וגרנולה: ניקח גביע יוגורט ביו 3%, נחתוך אליו פרי אחד, נוסיף מעט גרנולה (5 כפות), כפית דבש וכפית טחינה גולמית והגענו בקלות ל-700 קק”ל. שווה ערך ל 8 פרוסות לחם או ל 12 מנות שמן. כמות זו היא עבור מנה ביתית לפי ההסבר לעיל, אם אנו יושבים לארוחת בוקר במסעדה ובוחרים צלחת בריאות “מוזלי על הבוקר”, ניתן בקלות להגיע ל-1000 קק”ל.
אתם שואלים איפה הקאץ’? בעיקר בגרנולה. כף אחת של גרנולה שווה לפרוסת לחם אחת, כלומר כ- 80 קק”ל למי שמתעניין בערך קלורי. אז מה נאמר לגבי הגרנולה, האם לשלב אותה בתפריט או לא? תלוי בכם. אם שתי כפות גרנולה (שווה ערך לשתי פרוסות לחם רגיל או ל 4 פרוסות לחם קל) ויוגורט משביעים אתכם לפחות לשלוש שעות, כנראה שזה טוב לכם אך אם ארוחה כזו רק “פותחת” את התיאבון לארוחה הרבה יותר גדולה ממש סמוך לאכילה כנראה שהמנה הזו לא מומלצת לכם.
בואו נבחן עוד מספר מזונות שערכם הקלורי (לא הערך התזונתי) שווה לפרוסת לחם:
- קולורבי בגודל בינוני
- יחידה פררו רושה אחת
- כעך עבדי מלוח אחד
- שתי עגבניות בינוניות
- קרחון (ארטיק קרח)
- שתי יחידות פתי בר
- חצי לחמניית אצבע
- רבע גלידת מגנום
- 4 כפות קורנפלקס ללא תוספת סוכר
- 9 כפות ברנפלקס
- ועוד..
מה לדעתכם משמין יותר: שווארמה בצלחת או שווארמה בפיתה?
לרובנו יש נטייה לחשוב שמנה בצלחת מתאימה יותר עבור מי שמנסה לרדת במשקל. במנה כזו אנו מקבלי כ 300 ג’ שווארמה (600 קק”ל), צלחת של חומוס לניגוב כ 300 ג’ (900 קק”ל) ולאפה בצד (300 קק”ל), ללא צ’יפס והגענו בקלילות ל 1800 קק”ל שזה שווה ערך ל 22.5 פרוסות לחם (!!!) שהן כיכר לחם שלמה.
בדרך כלל במנת שווארמה בפיתה גדולה (300 קק”ל) יש מנה של שווארמה סביב 150 ג’ (350 קק”ל), וחומוס (100 קק”ל) ללא צ’יפס, הגענו לכ 750 קק”ל.
אם כך, לא כל הנוצץ זהב וממש שווה לבדוק מה אנו אוכלים ופחות “לנהות” אחרי שמועות.
מוזמנים להרצאה הקרובה שלי במרכז הספורט בתאריך 12.10.19 על מנת לקבל פרטים מפתיעים נוספים בנושא וחוברת דוגמאות.
כדי להגיע לתוצאות הרצויות במשקל מומלץ להגיע לפגישה לתיאום תפריט אישי.
הכותבת היא מיה מינסטר שגב,
דיאטנית קלינית RD, מטפלת בפגישות פרטניות ומנחת קבוצות הרזיה ואורח חיים בריא, ומרצה באקדמיה על תזונה וקואצ’ינג.
אם גם אתם רוצים ללמוד לאכול ולהכין אוכל בריא וטעים, לרזות או להעלות מסת שריר ולשנות הרגלי אכילה, אתם מוזמנים להגיע לסדנאות שלי או לייעוצים האישיים צרו איתי קשר – 054-4896392