banner

שבעת המינים ותרומתם לבריאותנו

שבעת המינים
קטגוריה:
על ידי מיה מינסטר שגב

רובנו משייכים תכונות מסוימות למאכלים מסוימים, אך לעיתים יש להרחיב יותר את היריעה כדי להבין את התרומה האמיתית של אותם מזונות. לדוגמה, האם ידעתם שזית הוא הפרי של עץ הזית? הוא נחשב לפרי ואחד משבעת המינים, אך שלא כמו פירות אחרים אשר מספקים לגופנו סוכר לצד הנוזלים, הוויטמינים והמינרלים, הזית מספק לגופנו שומן ואם נדייק שמן זית. כמה שומן? האם הוא בריא? למי מומלץ לצרוך אותו?

איזה פרי  מסייע להוריד את חמצון הכולסטרול הרע (LDL)? היכן יש יותר נוגדי חמצון בכוס יין אדום או בכוס מיץ רימון?

על שאלות אלו ועוד נענה בכתבה זו, בה נברר מה תרומתם של שבעת המינים לבריאותנו.

נתחיל מבירור קצר: מהם שבעת המינים?

  • חיטה
  • שעורה
  • גפן
  • תאנה
  • רימון
  • זית
  • תמר

קל להבחין שחמישה מתוך שבעת המינים הם פירות. בואו נבדוק את סגולותיהם עבורנו.

 

חיטה

לחיטה יש מינים רבים. המוכרים ביותר במחוזותינו הם:

  • חיטה קשה, היא חיטת הדורום שממנה מיצרים בדרך כלל פסטה
  • חיטת כוסמין (כן כן, גם כוסמין הוא סוג של חיטה) ממנה מייצרים לחמים ומיני מאפה
  • חיטה רכה, שממנה מייצרים בדרך כלל את הלחם המוכר בתזונה היומיומית שלנו
  • פריקה, שהיא למעשה חיטה ירוקה שעברה תהליך עישון

אנשים רבים שואלים אותי מה מקורו של הבורגול. אם כך, בורגול הוא מזון המיוצר מגרגרי חיטה מבושלת שיובשה ונגרסה. מאכלים נפוצים בהם משתמשים בבורגול הם הקובה, סלט טבולה ומג'דרה.

תכונות עיקריות של החיטה שרובנו לא יכולים בלעדיה הן כמות יפה של פחמימות (כ 70%), כמות מסוימת של חלבון (כ 12%), ויטמינים ממשפחת B אשר מסייעים בין היתר לספיגה של הפחמימות בגוף, ומינרלים מסוג ברזל, סידן, אשלגן ונתרן.

במידה ובחרתם לצרוך חיטה מלאה, תוסיפו על כל היתרונות האלו גם כמות מכובדת של סיבים תזונתיים.

 

שעורה

שעורה היא דגן נהדר, אנו מכירים אותה בשמות מעט אחרים כמו גריסים, או גריסי פנינה כאשר הם מקולפים. השעורה עשירה ביותר בסיבים תזונתיים ובנוסף, יש בה ריכוז גבוה של עמילן עמיד שלא מתפרק מהר בגופנו. שילוב של שני אלו מסייעים לשובע לאורך זמן. יש בה אחוז חלבון גבוה משל החיטה ונוגדי חמצון אשר מאיטים תהליכי הזדקנות וחולי בגופנו.

יתרונות בולטים נוספים של השעורה נעוצים בתרומתה להפחתת הסיכון להתפתחות של:

  • מחלת הסוכרת
  • יתר לחץ דם
  • מחלת לב כלילית
  • עצירות וסיבוכיה

 

זית

הרכיבים של הזית:

חומצת שומן חד בלתי רוויה הנקראת אומגה 9, אנטיאוקסידנטים, סידן, ברזל, אשלגן, ויטמין A, E, שמן.

שימוש סביר בשמן זית יכול לסייע בשיפור פעילות מעיים ומניעת עצירות.

חלק מיתרונותיו הבולטים נקשרים בהפחתת הסיכון לפתח:

  • סרטן
  • מחלות לב וכלי דם
  • דלקות וזיהומים
  • יתר לחץ דם
  • טרשת עורקים כיוון שמוריד את רמות הכולסטרול ה"רע" LDL

כמובן שעל אף כל היתרונות המוזכרים, זכרו שכפית שמן זית שווה למנת שמן אחת, או ל 9 זיתים בגודל רגיל, או לכפית טחינה גולמית או לכף סלט חומוס.

בצריכה מופרזת של שמן זית או זיתים כל היתרונות הופכים לחסרונות ויכולה להתווסף עליה במשקל כתוצאה ממאזן קלורי חיובי בשל צריכת שמן מוגברת.

 

גפן

הענבים ידועים בשל נוגדי החמצון הרבים שיש בהם בזכות הצבע הסגול (ביין האדום). בנוסף, יש בהם ויטמין C, מגנזיום, אשלגן והרבה סוכר. בשל תכולת הסוכר הגבוהה בהם מומלץ להפחית את צריכתם, כמובן בהתייחס למצב הרפואי.

גם הענבים מסייעים בהפחתת סיכון:

  • לפתח סרטן
  • לזיהומים
  • לפתח יתר לחץ דם
  • בהתפתחות טרשת עורקים

 

תאנה

התאנה עשירה בסיבים תזונתיים שכאמור מסייעים לתחושת השובע ומסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, נוגדי חמצון, סידן, מגנזיום, אשלגן, ברזל, נחושת, ויטמינים A, E, K, סוכר.

ניתן לשלב אותן בתפריט היומי בתור 2 יחידות, מה שנחשב כמנת פרי,  בליווי שקדים או אגוזי מלך.

 

מיתרונות התאנה: מסייעת לשובע, מסייעת בפעילות מעיים תקינה ולכן תסייע במניעת עצירות, מאזנת צריכת אשלגן ונתרן ולכן מועילה בהורדת לחץ דם גבוה, תסייע בחיזוק העצמות.

אבל זהירות!!! צריכה מופרזת של תאנים עלולה לגרום לשלשול.

 

רימון

הידעתם?

בדיקות מעבדה מוכיחות כי מיץ רימון סחוט הוא בעל התכונות העוצמתיות ביותר של נוגדי חמצון, לפחות 20% יותר מיין אדום!!!

בנוסף, מלבד טעמו המיוחד של פרי הרימון, הוא אף עשיר בסיבים תזונתיים, סידן, ויטמין C, ויטמין E (מוריד את חמצון הכולסטרול ה"רע" LDL), ויטמין K (מסייע לקרישיות הדם), ברזל ומגנזיום. וכמו כן, עשיר בנוגדי חמצון עוצמתיים אשר תורמים רבות לבריאותנו.

בנוסף, צריכת רימון תסייע בהפחתת סיכון

  • לפתח סרטן
  • לזיהומים
  • לפתח יתר לחץ דם
  • בהתפתחות טרשת עורקים

 

תמר

 הוא מקור מצוין לברזל, סידן, אשלגן וסיבים תזונתיים. גם אותם ניתן לשלב בתפריט היומי, 2 יחידות תמר יבש שוות ערך למנת פרי והייתי ממליצה גם אותם לשלב עם אגוזי מלך או שקדים על מנת למנוע עלייה חדה ברמות הסוכר בדם שיגרמו לאחר מכן לרעב מוגבר.

יתרונותיו של התמר:

הוא בעל ערך גליקמי נמוך, מפיקים ממנו סילאן, מסייע בהפחתת עצירות, בהפחתת סיכון לפתח סרטן, בהפחתת סיכון לזיהומים, בהפחתת סיכון לפתח יתר לחץ דם ובהפחתת הסיכון בהתפתחות טרשת עורקים וסיוע בהורדת רמות כולסטרול.

 

לסיכום

  • כל המינים בשבעת המינים מסייעים לבריאותנו
  • בכולם יש נוגדי חמצון
  • ויטמינים כמו C, B
  • מינרלים כמו סידן, מגנזיום, ברזל ועוד
  • סיבים תזונתיים
  • כולם יכולים למנוע מחלות

אם גם אתם רוצים ללמוד לאכול ולהכין אוכל בריא וטעים, לרזות או להעלות מסת שריר ולשנות הרגלי אכילה, אתם מוזמנים להגיע לסדנאות שלי או לייעוצים האישיים.

נייד: 054-4896392

בהצלחה!

מיה מינסטר שגב

הכותבת, מיה מינסטר שגב, דיאטנית קלינית RD, מנחת קבוצות הרזיה ואורח חיים בריא, מרצה באקדמיה ומטפלת בפגישות פרטניות בתזונה וקואצ'ינג.

צריכים תמיד להיות בהיכון? הרשמו לניוזלטר של המרכז

כל הטיפים, כל האירועים, כל הכתבות, כל מה שקורה במרכז, חוגים, פעילויות ועוד

אני רוצה להגיע לאימון ניסיון

page loader
נגישות